Chaos is ook een systeem.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis genoemd.

ADHD, iedereen kent de afkorting maar hoe voelt iemand zich die ADHD heeft? Allereerst weet iemand met ADHD niet hoe het voelt om normaal te zijn. Gedachten flitsen achter elkaar door. Alle gedachten zijn even belangrijk. Deze gedachteflitsen worden extra gevoed door alle impulsen die van buitenaf komen. Iemand met ADHD krijgt dus prikkels van binnenuit en van de buitenwereld.

Het signaal “nu moet ik even stoppen” of “nu moet ik even mijn mond houden” komt niet of veel te laat binnen. Dit houdt in dat mensen met ADHD als heel druk worden ervaren. Als we de term “druk” nemen, denk je ook dat iemand veel werk kan afleveren. Het gekke is dat iemand met ADHD vaak ook de neiging heeft om werk uit te stellen. Zeker routinewerk is voor iemand met ADHD zeer moeilijk om uit te voeren.

Heeft ADHD dan te maken met een gebrek aan aandacht? Het “aandachtstekort” slaat niet op onvoldoende aandacht krijgen. Wel kan iemand met ADHD onvoldoende aandacht schenken aan zijn of haar omgeving. Daardoor is het niet goed mogelijk om de aandacht bij één ding tegelijk te houden (concentratiegebrek). Iemand met ADHD wordt snel afgeleid.

Hyperactiviteit kan zich uiten door lichamelijke onrust, maar ook door innerlijke onrust en impulsiviteit. Bij hyperactiviteit kan er ook sprake zijn van overmatige beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid is door een kind met ADHD vaak moeilijk te onderdrukken. Sommige kinderen met ADHD lijken zelf weinig tot niet bewust van hun eigen beweeglijkheid tot hen hierop gewezen wordt. De mate en manier van beweeglijkheid is voor elk mens met  ADHD verschillend. Sommigen maken voornamelijk grote bewegingen met benen of armen, sommigen friemelen meer met de vingers en handen. De beweeglijkheid kan in verschillende situaties ontstaan of verergeren. Over het algemeen zijn dat situaties met stress of een drukke omgeving (een situatie waarin veel prikkels moeten worden verwerkt).

Impulsiviteit ontstaat doordat te veel indrukken worden gevolgd door bijbehorend handelen. De handelingen moeten direct plaatsvinden en kunnen niet worden uitgesteld. Handelingen die eenmaal in gang zijn gebracht kunnen niet meer worden gestopt en moeten eerst worden afgemaakt. Er kan vaak minder goed onderscheid worden gemaakt tussen belangrijke en minder belangrijke zaken. Bij taken worden dan verkeerde prioriteiten gelegd.
Het voortdurend reageren op de omgeving en gevolg geven aan impulsen veroorzaakt het kenmerkende drukke gedrag van personen met ADHD. (bron: Wikipedia).

Ik zie in mijn praktijk veel kinderen met ADHD. Althans met de diagnose ADHD. Maar druk gedrag kan ook veroorzaakt worden door een overspannen sympathisch systeem.

Veel andere voorkomende oorzaken van druk en op AD(H)D gelijkend gedrag kunnen zijn:

  1. Gebrek aan bepaalde voedingstoffen of problemen met opname.
  2. Stress tijdens zwangerschap en/of door geboorte
  3. Allergieën
  4. Suikerintolerantie
  5. Mengvorm denk dan bijvoorbeeld aan autisme gecombineerd met een probleem rond de vetvertering.

Zo zijn er dus meer redenen die druk gedrag veroorzaken dan alleen ADHD.

Wil je weten of je kind tot rust kan komen, neem dan contact op. We gaan uitzoeken wat de echte reden is van het drukke, impulsieve gedrag.

children-593313_960_720