Opvoeding is een kwestie van liefde, geduld en wijsheid. En de laatste twee groeien waar de
eerste heerst. (Jan Ligthart)

Ook ik ben ouder.

Opvoeden kan erg moeilijk zijn en veel zorgen opleveren. Het belangrijkste doel is niet dat onze kinderen ons aardig vinden maar dat ze waarden leren en de eigenwaarde hebben die ze later in hun leven nodig hebben; hun creativiteit en hun IK kunnen ontwikkelen.

Wat we zien bij kinderen is vaak niet wat ze voelen. Dat kan het ook zo moeilijk maken om een kind te begrijpen. Hoe kwetsbaarder (of wanhopig) een kind is, hoe meer ze zich zullen terugtrekken. Dit kan zich uiten via veel aandacht trekken door juist niet te doen wat je wilt, maar het kind kan zich ook veel stoerder voordoen (emoties verbergen) of zich terugtrekken via een ongenaakbare houding.

Een ding is zeker: je kind laat je als ouder voelen dat je geen controle hebt, dat je het contact verliest; hoe los je dit op? Hoe maak je weer contact met je kind?

Elk kind is verschillend en als ouders krijg je niet als je zwanger bent een opleiding aangeboden “hoe word ik een goede opvoeder”. Uiteraard zijn er veel boeken over opvoeden geschreven maar hoe breng je dit in de praktijk, hoe koppel je je eigen specifieke situatie, denk ook aan een samengesteld gezin of het begeleiden van een adoptiekind, aan boekkennis.

Dit vraagt een nieuwe aanpak van de opvoeding. Een nieuwe manier van omgaan met elkaar is niet eenvoudig maar zeker ook niet onmogelijk.

Ik heb een eenvoudige strategie ontwikkeld die in elk gezin kan worden toegepast. Hiermee kan ook jij je kind(eren) effectief en blij opvoeden.

Na het in balans brengen van je kind via de therapie kun je gedurende een bepaalde periode, samen met je kind, een gedragstraining volgen: van tegenwerking naar samenwerking.

Een weg van zelfrespect, respect voor elkaar, waardering voor elkaar en geloof in elkaars goede bedoeling.

Want je kind verandert, dus met de jaren verander jij als ouder mee. Maar dat is soms niet zo gemakkelijk.

lazy-1458443_960_720_600x400_acf_cropped