Reflux (reflux oesophagitis) kan voorkomen bij iedereen op elke leeftijd. (Zeer) jonge kinderen hebben er echter vaker
last van vanwege hun lichaamsbouw. Hun anatomie is qua verhoudingen anders in vergelijking met grotere kinderen of volwassenen.

Wat te doen bij een verborgen reflux?

Reflux is pijnlijk omdat maaginhoud met onder andere maagzuur weer terugstroomt in de slokdarm.

Maagzuur is een vloeistof die in de maag helpt bij de vertering van voedsel. Je maag zelf is beschermd door een laag slijm waardoor de zure vloeistof daar geen schade kan veroorzaken. Alles wat je eet en drinkt gaat via je slokdarm naar je maag. Een afsluiting, een soort klepje, tussen de slokdarm en de maag moet ervoor zorgen dat er geen maagzuur vanuit de maag terug kan stromen je slokdarm in. Je slokdarm heeft namelijk geen beschermende slijmlaag.

Reflux is een term die dus vaak met baby’s geassocieerd wordt, maar toch kunnen ook oudere kinderen (peuters en kleuters) er ook  last van hebben. Als er sprake is van luchtwegproblemen of je kind huilt veel als het ligt, is het belangrijk om ook te denken aan en verborgen reflux.

Wat zien we?

Regurgitatie is het spontaan, onvrijwillig terugvloeien van voeding uit de maag tot in de mond.

Het treedt vooral op in het eerste uur na de voeding, als de maag nog vol is, niet tijdens de slaap. Het gaat niet met klachten gepaard; de zuigeling is gezond en de groei verloopt normaal.

Regurgitatie is eerder regel dan uitzondering. In de eerste drie maanden geeft 40 à 50% van de zuigelingen minstens eenmaal per dag wat voeding terug. Het verdwijnt bij meer dan 90% van de zuigelingen spontaan na 12 tot 14 maanden. Regurgitatie hoeft dus niet behandeld te worden.

Reflux echter is een heel andere zaak. Het kan zich op verschillende manieren openbaren, vandaar ook de naam verborgen reflux:

Wat zie je?

 • vaak de hik hebben
 • overstrekken tijdens de voeding
 • ontroostbaar huilen
 • een ‘kuchhoest’ hebben
 • altijd willen drinken of juist de borst of de fles weigeren

Bijkomende klachten kunnen zijn:

 

 1. Hese stem of zure adem. Bij oudere kinderen zijn er soms pijnklachten achter het borstbeen of bovenaan in de buik. Ze hebben ook last van een ‘zuur gevoel’ dat meestal verbetert door wat te drinken. Ook hier ontstaan pijnklachten door te liggen of te bukken. Soms zijn die kinderen hees, terwijl ze niet schreeuwen of hun stem verkeerd gebruiken. Ouders kunnen aangeven dat hun kind zuur ruikt of voortdurend een slechte adem heeft, ondanks het goed poetsen van de tanden.
 1. Luchtwegproblematiek. Bij baby’s en kinderen met een chronische luchtwegproblematiek, zoals recidiverende longontstekingen of een regelmatig opduikende ‘blafhoest’ (valse kroephoest), is het belangrijk om alert te zijn op een onderliggende reflux. Vaak kunnen baby’s na een infectie secundair reflux ontwikkelen.
 1. Een blijvende rochel/reutel. Hetzelfde geldt voor kinderen die blijven ‘reutelen’, ook in de zomermaanden of zonder eerst een zware verkoudheid gehad te hebben.
 1. ‘s Nachts wakker worden/krijsen. Ook bij baby’s en kinderen die ’s nachts verschillende keren al krijsend wakker worden, moet de piste van onderliggende reflux onderzocht worden. Natuurlijk zijn er ook veel andere mogelijke oorzaken zoals het krijgen van tandjes of dromen.
 1. Eten/drinken weigeren of juist voortdurend willen eten. Hier zijn uiteraard nog veel andere oorzaken mogelijk, maar verborgen reflux kan één van hen zijn.
 1. Ook bij recidiverende oorontstekingen of chronische otitis media moet ook aan onderliggende reflux gedacht worden.
 1. Niet goed groeien en ontwikkelen.

Behandeling:

Belangrijk om te weten is dat er absoluut geen reden is om met borstvoeding te stoppen. Borstvoeding is de dunste melk, maar is daardoor ook licht verteerbaar, wat maakt dat de maaglediging vlotter verloopt. In eerste instantie proberen we het altijd op een natuurlijke manier te behandelen.

 • De voeding indikken. Concreet kan je afgekolfde moedermelk indikken met bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel of rijstamylopectine. Bij kunstvoeding wordt een AR (antireflux)-kunstvoeding opgestart. Dat zorgt ervoor dat de voeding minder gemakkelijk kan terugvloeien, maar het vormt zeker geen garantie dat het geen pijn meer doet.
 • Het bedje schuin zetten. De beste antirefluxhouding is het bedje schuin zetten op 30 graden.  Bij kinderen ouder dan 18 maanden kan linkerzij lig ook verbetering geven.
 • Sommige baby’s zijn ook gebaat bij een paar behandelingen in de praktijk.
 • Vermijd overvoeding. Vergelijk het met een volle emmer die je blijft aanvullen met water: hij zal alleen maar overlopen. Te veel eten kan reflux juist in de hand werken.
 • Regelmatig poepen is belangrijk. Constipatie kan reflux verergeren.

Huilt je kind ’s nachts vanwege reflux of is er een andere oorzaak?

Bel 06 39 22 40 24 of stuur een berichtje naar gretastienstra@gmail.com en we gaan op zoek naar de oorzaak van het huilen.

Bron: o.a. mamabaas.be en gezondheidsplein.nl

digestion-303364_960_720